De meetlat van de ondernemer

Written by Joris Blankers on donderdag, 29 september 2011.

‘What gets measured, gets done’

Kun jij als ondernemer exact vertellen wat je doelen zijn? Doelen voor over 3 jaar of over 1 jaar of, heel specifiek, voor de komende 3 maanden? De kans is groot dat je dit niet kan, omdat je als ondernemer al snel meer bezig bent met het werk en de uitdagingen van vandaag, dan met de toekomst van morgen.

Maar, je bent per slot gaan ondernemen om een doel te realiseren. Doelen zoals winst, een goede beloning of een grote intellectuele uitdaging. In hoeverre komt dit voor jou dichterbij en wanneer heb je dit bereikt? Het is natuurlijk zo dat de praktijk weerbarstig is en je niet exact kunt meten wat het effect is van elke marketingactie die je doet maar je moet ergens beginnen.

Meet je succes
Om succes te behalen ontkom je er niet aan van tijd tot tijd te meten of je op de goede weg zit en of je nog wel de goede dingen doet. Je kunt feitelijk een hoop meten: hoeveel nieuwe informatieaanvragen er binnen komen van potentiële klanten en of dit toeneemt door je inspanningen (marketing) of bijvoorbeeld of je efficiëntie toeneemt  bij het uitvoeren van projecten door het verlagen van het aantal daaraan bestede uren (uitvoering). De resultaten van dat meten zorgen er voor, dat je weer betere doelen kunt stellen zodat succes steeds dichterbij komt.

Stel doelen
Strategische ondernemers  stellen een strategie op (hoe kom je van a naar b) en koppelen daar doelen aan die aangeven hoe succes er voor hen uit ziet…  ‘What gets measured, gets done’. Doelen helpen enorm om je in de dagelijkse praktijk focus te geven in de complexiteit van het ondernemerschap. Toch zie ik aan de Ondernemerstafel vaak eenzijdige doelen. Een extreme focus op het binnen halen van omzet, bijvoorbeeld, terwijl die extra omzet nauwelijks bijdraagt aan winst. Of, een grote focus op product/dienstontwikkeling, terwijl het huidige aanbod nog niet eens succesvol is.

Maak vooruitgang
De kunst van het doelen stellen en meten is  weinig doelen stellen, maar goed gespreid, zodat je over verschillende aandachtsgebieden voldoende vooruitgang maakt. Op die manier zet je een doel voor de winst, een doel voor meer structuur in de organisatie, een doel voor ontwikkeling en vernieuwing én een doel waarmee je bijvoorbeeld kunt zien of je klanten tevreden zijn. Als je deze doelen dan met enige regelmaat bekijkt en bijstelt, houd je het praktisch, functioneel en heel effectief.

 

Succes!

Social Bookmarks

About the Author

Joris Blankers

Ik ben Joris Blankers, collega ondernemer en werk alleen met ondernemers. In mijn werk als ondernemer/bedrijfskundige heb ik veel hoogtepunten en dieptepunten meegemaakt en ben ik altijd in staat geweest plannen om te zetten in realiteit. Inmiddels ben ik de vaste coach/adviseur binnen Igluu, al 10 jaar succesvol ondernemer, marketeer en bedrijfskundige (Erasmus Universiteit). Ik heb gewerkt voor diverse bedrijven, start-ups & adviesbureaus en ben oprichter/ondernemer achter de Studiekring, momenteel marktleider met 50 vestigingen.

 

Comments (0)

Leave a comment

You are commenting as guest.

Annuleer Submitting comment...