Business model 3.0 – Routekaart naar ondernemerssucces

Written by Joris Blankers on donderdag, 27 oktober 2011.

Elke ondernemer kan meestal wel in paar zinnen uitleggen hoe zijn bedrijf werkt. Toch laat je als ondernemer in de praktijk veel kansen liggen als je die werking niet heel scherp opschrijft in een business model. De kern van een goed business  model is dat je beschrijft hoe je bedrijf waarde creëert, levert en behoud. Dit klinkt overigens ingewikkelder dan het is! De manier op dit goed te doen is gebruik te maken van een overzichtelijk business model format. Maar ja, wie heeft er tijd om een goed model uit te werken?  Met deze blog wil ik daar iets aan doen, met name omdat een goed ingevuld model heel praktisch is in de praktijk; van a naar beter.

Voordelen van een businessmodel
De voordelen van het opschrijven van een businessmodel zijn immers legio. Denk hierbij aan: inzicht krijgen hoe je resultaten van je bedrijf en waar je kunt verbeteren en  als je een goed model hebt kan dat onderscheidend zijn naar de concurrent. Ook helpt een model je bij groei en geeft het financiële stabiliteit als je goed kunt aangeven hoe de geldstromen duurzaam lopen. Verder is het ook praktisch in het gebruik naar financiers, partners en andere belanghebbende om goed uit te leggen hoe je bedrijf in elkaar steekt.

Waarom een businessmodel
Een goed businessmodel, net als een plan, begint bij goed bedenken wat je model zou moeten doen voor je. Moet het geld genereren, een sociaal doel verwezenlijken, je als ondernemer meer vrije tijd geven of een combinatie van die drie?  Zodra je een goede motivatie en een doel hebt kun je een goed model opstellen. Verwar het overigens niet met een businessplan, het zijn twee heel verschillende beestjes. Het model is onderdeel van het plan en vertelt meer in detail hoe het model wordt uitgevoerd. Een model is als het ware een businessplan in het kort.

Welke soorten business modellen zijn er
Veel business modellen zijn voor veel soorten bedrijven natuurlijk al goed uitgedacht door anderen. Een bedrijfsmodel voor een internetbureau of een kapper kun je het beste eerst goed afkijken.  Toch zie je vaak dat internet bedrijfsmodellen steeds weer op de kop worden gegooid, waardoor er hele nieuwe mogelijkheden worden gecreëerd die voorheen niet bestonden. Andere manieren van leveren, waarde toevoegen aan kanten of de inzet van (online) partners. Een aantal bekende business modellen zijn: combinatie online en offline, werken vanuit huis, e-commerce, franchising of multilevelmarkting. Maar vaker is het maatwerk en een combinatie die voor jouw van nut is. 

Hoe maak je een business model
In een business model komen een aantal en vaste elementen voor. Voorbeelden hiervan zijn: wie is je klant, hoe ga je product/dienst leveren, wie zijn je partners en welke waarde ga je leveren. Meer hierover in de voorbeelden die ik later zal geven. Om een goed model zelf te maken helpt het om naar je concurrenten te kijken. Welke prijzen hanteren zij, weet je iets over hun inkoop of hun proces. Hoe zijn hun inkomsten en uitgaven opgebouwd en kun je ervan leren voor jezelf. Het strekt te ver om daar uitvoerig op in te gaan. In ieder geval ga je alleen of met je management team een hoop vragen beantwoorden en alle elementen van het model goed bespreken en de impact op elkaar om te komen tot een goede opstelling. 

Download het businessmodel of kom naar de Erasmus Universiteit
Wil je inzicht hoe wat je dan kunt bespreken kun je een hier een goede video daarover bekijken.  Je kunt ook een goed template downloaden op mijn website hier. Bovendien organiseer ik samen met de Erasmus Universiteit een college voor ondernemers waarin het business model centraal staat. De brochure staat ook online. Wil je naar dit college met korting, stuur me even een Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Op www.ondernemerstafel.nl kun je een gratis businessmodel poster downloaden.

Social Bookmarks

About the Author

Joris Blankers

Ik ben Joris Blankers, collega ondernemer en werk alleen met ondernemers. In mijn werk als ondernemer/bedrijfskundige heb ik veel hoogtepunten en dieptepunten meegemaakt en ben ik altijd in staat geweest plannen om te zetten in realiteit. Inmiddels ben ik de vaste coach/adviseur binnen Igluu, al 10 jaar succesvol ondernemer, marketeer en bedrijfskundige (Erasmus Universiteit). Ik heb gewerkt voor diverse bedrijven, start-ups & adviesbureaus en ben oprichter/ondernemer achter de Studiekring, momenteel marktleider met 50 vestigingen.

 

Comments (0)

Leave a comment

You are commenting as guest.

Annuleer Submitting comment...